Yumurtalık kistleri yumurtalığın içinde ya da yüzeyindeki sıvı ile dolu keselerdir. Çoğu yumurtalık kisti fizyolojiktir ve genellikle belirtisiz seyreder. En sık görülen fizyolojik kistler folliküler, korpus luteum, teka lutein ve gebelik luteomasıdır. Fizyolojik yumurtalık kistlerinin çoğu birkaç ay içinde tedavisiz kaybolur. Bu fizyolojik kistler gerçek bir tümörlü oluşum değil, normal fizyolojik sürecin patolojik varyasyonlarıdır.
Fizyolojik yumurtalık kisti, kişinin günlük aktivitesini etkileyen ağrıya neden olduğunda belirgin hale gelir. Yumurtalık kisti çatlaması ya da kendi üzerine dönmesi ani karın ya da kasık ağrısına neden olur. Diğer zamanlarda yumurtalık kistleri kasıklarda kitle, cinsel ilişki sırasında ağrı, adetle ilgili bozukluklar, meme hassasiyeti ya da bulantıya neden olabilir. Yumurtalık kistinin ayırıcı tanısında hikaye ve fizik muayene önemli yer tutar. Ancak kesin tanı için sıklıkla cerrahi patoloji gereklidir.
Üreme çağındaki kadınlarda yumurtalık kistlerinin %75'i kendiliğinden gerileyen fizyolojik kistlerdir. Daha az sıklıkta yumurtalık kistleri fizyolojik olmayan tipte ya da gerçekten yumurtalıkta tümör olabilir. Fizyolojik olmayan yumurtalık tümörlerinin yalnızca çok küçük bir yüzdesi yumurtalık kanseri olmaktadır. İyi huylu yumurtalık kistleri embriyolojik hücre dizileri ya da patolojileri ile ayırt edilebilir. Kötü huylu yumurtalık kistleri, iyi huylu yumurtalık kistleri gibi sınıflanmaktadır. Yumurtalık tümörlerinin ayırıcı tanısı geniştir ve yumurtalık dışı tümörleri de içermelidir.